Nie masz szans żebyś rozpuscil zwykla cynę hotglue, cyna topi sie w ponad 300 stopniach a glut ma okolo 200
Nie wiesz gdzie pytać? zapytaj tutaj ...
- Hauler
- Kierowca
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 14 times
Re: Nie wiesz gdzie pytać? zapytaj tutaj ...
- Maciej
- Site Admin
- Has thanked: 59 times
- Been thanked: 92 times
To chyba słabo lutowałem bo kiedyś miałem sytuację że dioda smd straciła kabelki po potraktowaniu klejem na gorąco 

- Sławek
- Site Admin
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 23 times
Najlepiej epoxydowym dwuskładnikowym, nie będzie nalotu i niczego nie roztopi 
Pozdr

Pozdr
-
- Kierowca
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 2 times
Hej. Prawdopodobnie powracam do modelarstwa.
Do zbudowania od nowa idzie mój Zetor.
Ma ktoś może kabinę Zetora w pliku .cad ? Cały będzie metalowy i dam do wycięcia laserowego elementy kabiny i sobie je pospawam.
Wczoraj zacząłem robić przedni most z napędem. To na razie połapane ale dospawam do końca i wyszlifuję. Zostało jeszcze zrobienie zwrotnic ale to pikuś.
Most będzie bez mechanizmu różnicowego. Może kiedyś.
Jak prace pójdą coś dalej to założę garaż.
A poniżej fotka mostu
Do zbudowania od nowa idzie mój Zetor.
Ma ktoś może kabinę Zetora w pliku .cad ? Cały będzie metalowy i dam do wycięcia laserowego elementy kabiny i sobie je pospawam.
Wczoraj zacząłem robić przedni most z napędem. To na razie połapane ale dospawam do końca i wyszlifuję. Zostało jeszcze zrobienie zwrotnic ale to pikuś.
Most będzie bez mechanizmu różnicowego. Może kiedyś.
Jak prace pójdą coś dalej to założę garaż.
A poniżej fotka mostu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Maciej
- Site Admin
Cięzko będzie Ci znaleźć pliki do przerobienia. Ci co mają narysowane - zarabiają na tym.
Jak nie chcesz rysować od zera to kup od Czecha ( https://www.3dtlac.xyz/en/ ) pliki do wydruku i przerabiaj.
Lub wyciągaj model z Farming Simulatora i ... też przerabiaj, ale to wyższa szkoła jazdy.
Możesz jeszcze poszukać na CGI trader czy innych stronach do sprzedaży plików CAD, ja Zetora nie szukałem. Może są.
Jak nie chcesz rysować od zera to kup od Czecha ( https://www.3dtlac.xyz/en/ ) pliki do wydruku i przerabiaj.
Lub wyciągaj model z Farming Simulatora i ... też przerabiaj, ale to wyższa szkoła jazdy.
Możesz jeszcze poszukać na CGI trader czy innych stronach do sprzedaży plików CAD, ja Zetora nie szukałem. Może są.
-
- Kierowca
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 2 times
Jak mam jeszcze przerysowywać gotowe plany to wolę od zera je narysować i dodatkowo uwzględnię jakieś dodatkowe miejsca na serwo, jakieś mechanizmy od TUZ-a, mocowanie do ramy itp. itd.
Mam z czołgu wytwornicę dymu więc plany są takie żeby z rury też dymiło
i na to wszystko miejsce jest potrzebne.
Mam przecież na wzór Borkową kabinę, tyle że nie wiem jak bardzo trzymał się skalowania.
Dziś jeśli czas pozwoli to zrobię zwrotnice.
Na podstawie przedniego zawieszenia będzie skalowana reszta.
Wiem że nie po fachowemu, ale to moim zdaniem jest najtrudniejszy element do zrobienia i muszę trzymać się dostępnych elementów jak rozmiary łożysk, wymiary dostępnych rur precyzyjnych no i oczywiście możliwości wykonania wszystkiego bo na kartce to da się narysować wszystko.
Nawet jeśli nie będzie dokładne 1:14 np. 1:13 to przeskalowanie reszty mniej będzie się rzucało w oczy niż zrobienie całości na 1:14 a przednie zawieszenie będzie raziło w oczy bo będzie zauważalnie zmieniało wygląd całego traktora.
PS: TUR-a da się zrealizować na serwach lub śrubach TR8 czy tylko hydro?
Mam z czołgu wytwornicę dymu więc plany są takie żeby z rury też dymiło

Mam przecież na wzór Borkową kabinę, tyle że nie wiem jak bardzo trzymał się skalowania.
Dziś jeśli czas pozwoli to zrobię zwrotnice.
Na podstawie przedniego zawieszenia będzie skalowana reszta.
Wiem że nie po fachowemu, ale to moim zdaniem jest najtrudniejszy element do zrobienia i muszę trzymać się dostępnych elementów jak rozmiary łożysk, wymiary dostępnych rur precyzyjnych no i oczywiście możliwości wykonania wszystkiego bo na kartce to da się narysować wszystko.
Nawet jeśli nie będzie dokładne 1:14 np. 1:13 to przeskalowanie reszty mniej będzie się rzucało w oczy niż zrobienie całości na 1:14 a przednie zawieszenie będzie raziło w oczy bo będzie zauważalnie zmieniało wygląd całego traktora.
PS: TUR-a da się zrealizować na serwach lub śrubach TR8 czy tylko hydro?
- Maciej
- Site Admin
Cięzko upchać podstawowe rzeczy w większych modelach, a Ty tutaj o turze i dymiarce 
Zrób podstawę i zobaczysz sam. Co do skali - nasze 1:14 to nie jest literalnie 1:14 tylko bliżej 1:13,2. Byle byś nie zrobił 1:10 albo 1:16.
Wałek Tr8 to kawał wału i średnio będzie wyglądać jako imitacja siłownika tura. Zacznij od szukania mniejszych plus nakrętka trapezowa. Z tym najgorzej.

Zrób podstawę i zobaczysz sam. Co do skali - nasze 1:14 to nie jest literalnie 1:14 tylko bliżej 1:13,2. Byle byś nie zrobił 1:10 albo 1:16.
Wałek Tr8 to kawał wału i średnio będzie wyglądać jako imitacja siłownika tura. Zacznij od szukania mniejszych plus nakrętka trapezowa. Z tym najgorzej.
- ges
- Kierowca
Nie wiem gdzie, to pytam tutaj 
Temat: modułu dźwiękowy.
Przejrzałem stary temat o tymże.
A w nim, konsumenckie obejście systemu Tamiya poprzez zakup kabli i modułów z aliexpress.
Pytanie mam następujące.
Z uwagi na to, że wątek na forum jest nieco przykurzony i ochy i achy na temat tańszej alternatywy mają już kilka lat, co polecicie aktualnego?
Nadal najlepszym rozwiązaniem dla kieszeni jest aliexpressowy zestaw TBS mini? A może jest coś inszego?
Będę dźwięczny za podpowiedzi.

Temat: modułu dźwiękowy.
Przejrzałem stary temat o tymże.
A w nim, konsumenckie obejście systemu Tamiya poprzez zakup kabli i modułów z aliexpress.

Pytanie mam następujące.
Z uwagi na to, że wątek na forum jest nieco przykurzony i ochy i achy na temat tańszej alternatywy mają już kilka lat, co polecicie aktualnego?
Nadal najlepszym rozwiązaniem dla kieszeni jest aliexpressowy zestaw TBS mini? A może jest coś inszego?
Będę dźwięczny za podpowiedzi.
- TiroManiaK_2006
- Kierowca
- Has thanked: 16 times
- Been thanked: 17 times
Jest również servonaut oraz beier. Servonaut ma sam dźwięk. A beier jest wraz z oświetleniem.. niestety koszta jednego jak i drugiego około 200 euro.
- daro704
- Kierowca
- Has thanked: 31 times
- Been thanked: 3 times
Jest też nowa wersja beier ... jest mniejeszy i tańszy.
https://www.beier-electronic.de/modellb ... /msm-1.php
https://www.beier-electronic.de/modellb ... /msm-1.php