Nie wiesz gdzie pytać? zapytaj tutaj ...

Rozmowy ogólne o industrialu i aspektach technicznych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Drabek
Kierowca
Has thanked: 3 times
Been thanked: 18 times

Re: Nie wiesz gdzie pytać? zapytaj tutaj ...

Post autor: Drabek »

Do takich prac to szukaj coś jak ta. Poręczna i wystarcza.
https://toya24.pl/product-pol-10013134- ... pjEALw_wcB
Ja akurat mam NAC i służy mi 5 lat. Ale nie stety już nie ma w ofercie.
Mi się przydaje taka poręczna nawet do składania mebli bo ma niski moment.

Awatar użytkownika
Pawloosw
Kierowca
Has thanked: 19 times
Been thanked: 12 times

Post autor: Pawloosw »

U mnie marketowy einhellek sluzy juz dzielnie z 10 lat i daje rade. Pomimo ze na silniku szczotkowym jeszcze. A 2 letni dewalt na bezszczotce juz 3 razy na gwarancji był w tym raz jeszcze musialem dopłacic 120 zł za czesc ktora nie byla objeta gwarancja :facepalm dlatego nie polecam kupowania i przepłacania za przereklamowaną markę.

Awatar użytkownika
trucker-pl
Kierowca
Has thanked: 11 times
Been thanked: 6 times

Post autor: trucker-pl »

redin pisze:
15 sty 2025, 22:17
trucker-pl pisze:
15 sty 2025, 21:03
Uszanowanie, szybkie pytanko - w związku z tym, że planuję budowę modeli od podstaw plus przeróbki tego, co już posiadam, przydałaby mi się wkrętarka/wiertarka, niekoniecznie akumulatorowa. Polecacie jakiś konkretny model, którym będzie się dało bez bólu powiercić otwory pod inne zawieszenie np. w oryginalnych podłużnicach Tamiyi? Gdyby to był zestaw z jakimiś drobnymi wiertłami idealnymi pod naszą skalę, to już w ogóle by było rewelacyjnie.
jak chcesz wiercić z ręki to byle jaka wkrętarka tak naprawdę w dzisiejszych czasach starczy, ja ostatnio einhell z udarem dorwałem w obi za 260 zł z aku i ładowarką :) a jeżeli chcesz coś precyzyjnie wiercić to wiertarka stołowa np. Proxxon, koszta o wiele większe ale masz precyzje. Co do wierteł to kobaltowe z allegro są git, ja kupuje od pasadokrystian : https://allegro.pl/uzytkownik/pasadokry ... ert%C5%82o
Wiertarka stołowa byłaby najlepsza, z tego co patrzyłem to cena za jakiegoś Parkside'a też nie poraża, ale nie mam na tyle miejsca w mieszkaniu :foch
Drabek pisze:
16 sty 2025, 07:28
Do takich prac to szukaj coś jak ta. Poręczna i wystarcza.
https://toya24.pl/product-pol-10013134- ... pjEALw_wcB
Ja akurat mam NAC i służy mi 5 lat. Ale nie stety już nie ma w ofercie.
Mi się przydaje taka poręczna nawet do składania mebli bo ma niski moment.
I czegoś takiego szukałem - dzięki :)

Awatar użytkownika
Sławek
Site Admin
Has thanked: 15 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Sławek »

A ja od wielu lat korzystam z takiej https://allegro.pl/oferta/bosch-wkretar ... 6254203291
Jest mega, masz 3 lata gwarancji door to door, nie ma sensu przepłacać więcej za chińskie marketówki.

Pozdr

Awatar użytkownika
trucker-pl
Kierowca

Dzięki :) To teraz kolejne pytanie: wiertarka stołowa bardzo mi się spodobała, tylko jest duża, ciężka i będę z tego korzystał raz na ruski rok. Czy statyw na wiertarkę będzie znośnym zastępstwem, da się to w ogóle połączyć z wkrętarką/miniszlifierką a'la dremel, czy to w ogóle nie ma sensu i lepiej już wiercić z łapy?
https://toya24.pl/product-pol-10015732- ... ns_section

Awatar użytkownika
Maciej
Site Admin
Has thanked: 59 times
Been thanked: 87 times

Post autor: Maciej »

Nie idź w to. Marketowe Statywy to jedna wielka kupa. Pełno luzów, brak regulacji. Nie do takich małych wierteł i tolerancji. Ja polecam wiertarka stołową Proxxona. To jest małe, zgrabne i precyzyjne. Jednak swoje kosztuje. W ogóle sobie popatrz na narzędzia proxxona nawet te używane. Palniki, wiertarki stołowe, tokarki itd.

Co do wkrętarki - już chyba z 7 lat niebieski Bosch.

Awatar użytkownika
wajha1983
Kierowca
Has thanked: 17 times
Been thanked: 10 times

Post autor: wajha1983 »

Ja ci mogę doradzić taką małą ręczna wiertarkę proxxona, ala dremel z dedykowanym uchwytem proxxon do takiego narzędzia, mam takie i mogę przyznać że jest wszystko wykonane dobrze i solidnie, z jakością wiercenia nie podpowiem bo nigdy nie używałem jako wiertarka.
Taki sam zestaw dremela nie nadaje się do niczego, więc nie kupuj, chińskie jest podobnie. Minimum proxxon lub coś wiekszego
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
trucker-pl
Kierowca

wajha1983 pisze:
18 sty 2025, 22:49
Ja ci mogę doradzić taką małą ręczna wiertarkę proxxona, ala dremel z dedykowanym uchwytem proxxon do takiego narzędzia, mam takie i mogę przyznać że jest wszystko wykonane dobrze i solidnie, z jakością wiercenia nie podpowiem bo nigdy nie używałem jako wiertarka.
Taki sam zestaw dremela nie nadaje się do niczego, więc nie kupuj, chińskie jest podobnie. Minimum proxxon lub coś wiekszego
Dzięki za podpowiedzi, finalnie wybrałem Yato ;) Miniszlifierkę a'la dremel mam, jakiś chiński noname, jak się rozleci to sprawię sobie Proxxona ze stojakiem i to będzie odpowiedź na wszystkie pytania.

ODPOWIEDZ