Nie wiesz gdzie pytać? zapytaj tutaj ...

Rozmowy ogólne o industrialu i aspektach technicznych
Awatar użytkownika
czarny Ślązak
Kierowca
Posty: 93
Rejestracja: 25 sty 2022, 16:13
Has thanked: 5 times
Been thanked: 1 time

Re: Nie wiesz gdzie pytać? zapytaj tutaj ...

Post autor: czarny Ślązak »

Moment silnika podany jest na wale, określonej jego średnicy. Łopatologicznie im większe koło do niego zamontujesz tym proporcjonalnie traci na momencie. Do takiego modelu, jeśli chcesz się konkretnie pobawić w terenie to musiałby być silnik 12V minimum 30-40kg*cm, 50-80obr. Stosując przekładnie warto trzymać się stopniowania przekazania mocy, w traktorach nie bez powodu są zwolnice, służą odelżeniu reszty układu przekazania mocy na koła.

Awatar użytkownika
Maciej
Site Admin
Posty: 7755
Rejestracja: 07 paź 2012, 17:47
Has thanked: 57 times
Been thanked: 71 times

Re: Nie wiesz gdzie pytać? zapytaj tutaj ...

Post autor: Maciej »

Ten silnik to do jakiegoś papierowego modelu się nadaje. Nie pobiera więcej jak 0,1 A i 1 wata w peaku osiąga. To maleństwo.
Na forum piszemy w języku polskim, bez błędów ortograficznych i używając znaków interpunkcyjnych.

Awatar użytkownika
Marcin1124
Kierowca
Posty: 85
Rejestracja: 11 paź 2022, 09:37
Has thanked: 3 times

Re: Nie wiesz gdzie pytać? zapytaj tutaj ...

Post autor: Marcin1124 »

To jedyne sensowne wyjście jakie mi zostało to dogadać się z kimś kto by mi zrobił druk 3d tych 2 części i wrzucić motoreduktor taki jak wy używacie do swoich modeli czy to miało by jakikolwiek sens? Jaki koszt byłby bo widzę że parę osób tutaj ma drukarkę 3d oczywiście orientacyjnie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Badylek
Kierowca
Posty: 10
Rejestracja: 09 wrz 2023, 08:13
Has thanked: 11 times
Been thanked: 1 time

Re: Nie wiesz gdzie pytać? zapytaj tutaj ...

Post autor: Badylek »

Dzień dobry.

Mam problem z modułem TBS mini zakupionym na AE. Moduł przyszedł z głośnikiem i programatorem. Zainstalowałem sterowniki do programatora oraz TBS-FLASH. Moduł jest podłączony tak jak na zdjęciu poniżej. Po połączeniu do komputera, wybraniu właściwego portu COM i naciśnięciu przycisku CONNETC moduł łączy się na sekundę (zapala się zielony wskaźnik CONNECTED), a później pojawia się napis MODUL DID NOT ANSWER. I program zalicza "zwiechę". Co robię źle? Czy moduł jest uszkodzony? Sprzedawca nie wgrał żadnych dźwięków, kontakt z nim jest ograniczony (tzn. nie odpisuje). Założyłem spór o zwrot kasy, ale chciałbym przed odesłaniem ogarnąć temat. Z góry dziękuję za pomoc - jestem w tym temacie mocno początkujący, moim ekosystemem do tej pory były modele kolejowe w skali H0 i trochę G.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Maciej
Site Admin
Posty: 7755
Rejestracja: 07 paź 2012, 17:47
Has thanked: 57 times
Been thanked: 71 times

Re: Nie wiesz gdzie pytać? zapytaj tutaj ...

Post autor: Maciej »

Marcin1124 pisze:
03 paź 2023, 09:27
To jedyne sensowne wyjście jakie mi zostało to dogadać się z kimś kto by mi zrobił druk 3d tych 2 części i wrzucić motoreduktor taki jak wy używacie do swoich modeli czy to miało by jakikolwiek sens? Jaki koszt byłby bo widzę że parę osób tutaj ma drukarkę 3d oczywiście orientacyjnie
Tu już nie chodzi o koszt, ale motoreduktor jest na tyle duży, że nie utrzymasz już klasycznego kształtu zwolnicy i nie będzie przesuniecia osi koła względem osi mechanizmu róznizowego jak w ori. Trzeba znać dokładne wymiery motoreduktora, czy wejdzie Ci w ogóle w felgę, osadzenie ET w feldze się pewnie zmieni.
Już pomijam, że tam, będzie grubszy wałek (pewnie fi5) i pewnie trzeba piastę felgi zmieniać (albo cała felgę jak masz litą).

to jest masa koncepcyjnej roboty gdzie trzeba mieć model w ręku i sobie z 10 wymiarów złapać żeby coś zaprojektować.
Na forum piszemy w języku polskim, bez błędów ortograficznych i używając znaków interpunkcyjnych.

Awatar użytkownika
Pawloosw
Kierowca
Posty: 9740
Rejestracja: 01 sie 2013, 22:06
Has thanked: 14 times
Been thanked: 10 times

Re: Nie wiesz gdzie pytać? zapytaj tutaj ...

Post autor: Pawloosw »

Patrząc po zdjęciach, wydaje mi się że silnik z przekładnia Planetarna (chyba najlepsza opcja) zmieściłby się w moście natomiast należałoby przekazać ten napęd dalej do zwolnicy układem zębatek lub łańcuchem.

Awatar użytkownika
Marcin1124
Kierowca
Posty: 85
Rejestracja: 11 paź 2022, 09:37
Has thanked: 3 times

Re: Nie wiesz gdzie pytać? zapytaj tutaj ...

Post autor: Marcin1124 »

No teraz tak dwie opcje albo jeden silnik taki z przelotem ośki albo 2 takie jak zdjęcie 2. Co do kształtu to już chyba się pogodzę z tym że nie będzie to zrobione jak Ori ale chyba wolę żeby jeździł 😉. Co do przeniesienia to tak jak Pawloosw pisze łańcuchem nie dam rady za małe to wszystko i myślę nad zębatkami. Tylko pytanie jaki silnik chodzi o napięcie 6 cz 12 szukać i ile obrotów co do wielkości koła mogę się dowiedzieć jakie wymiary żeby coś dopasować
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Maciej
Site Admin
Posty: 7755
Rejestracja: 07 paź 2012, 17:47
Has thanked: 57 times
Been thanked: 71 times

Re: Nie wiesz gdzie pytać? zapytaj tutaj ...

Post autor: Maciej »

Szukaj na 12V to zasilisz pakietem 3s i będzie zasilany napięciem prawie że nominalnym.
Na forum piszemy w języku polskim, bez błędów ortograficznych i używając znaków interpunkcyjnych.

Awatar użytkownika
Marcin6464
Kierowca
Posty: 26
Rejestracja: 17 sie 2022, 14:25

Re: Nie wiesz gdzie pytać? zapytaj tutaj ...

Post autor: Marcin6464 »

Alternatywnie zamiast kół zębatych można by jeszcze spróbować zastosować koła i pasek zębaty gt2.

Awatar użytkownika
wajha1983
Kierowca
Posty: 4881
Rejestracja: 10 lis 2013, 16:21
Has thanked: 16 times
Been thanked: 10 times

Re: Nie wiesz gdzie pytać? zapytaj tutaj ...

Post autor: wajha1983 »

Badylek pisze:
03 paź 2023, 10:18
Dzień dobry.

Mam problem z modułem TBS mini zakupionym na AE. Moduł przyszedł z głośnikiem i programatorem. Zainstalowałem sterowniki do programatora oraz TBS-FLASH. Moduł jest podłączony tak jak na zdjęciu poniżej. Po połączeniu do komputera, wybraniu właściwego portu COM i naciśnięciu przycisku CONNETC moduł łączy się na sekundę (zapala się zielony wskaźnik CONNECTED), a później pojawia się napis MODUL DID NOT ANSWER. I program zalicza "zwiechę". Co robię źle? Czy moduł jest uszkodzony? Sprzedawca nie wgrał żadnych dźwięków, kontakt z nim jest ograniczony (tzn. nie odpisuje). Założyłem spór o zwrot kasy, ale chciałbym przed odesłaniem ogarnąć temat. Z góry dziękuję za pomoc - jestem w tym temacie mocno początkujący, moim ekosystemem do tej pory były modele kolejowe w skali H0 i trochę G.
Nie mialem jeszcze doczynienia z tbs z aliexpress, ale dzwieki zawsze trzeba sobie samemu wgrac, modul przychodzi pusty.
Jesli chodzi o mrugajaca diode to z tego co pamietam to mruga poprawnie.
A ustawinia tbs-a sa zawsze mozolne i czaso chlonne, za kazdym razem trzeba odpiac od modelu, podpiac do kompa sam modul, wgrac dzwiek, odpiac od kompa, podpiac do modelu i sprawdzic czy wszystko dziala jak nalezy. Jak nie dziala trzeba sprobowac jeszcze raz, niestety ma kilka ograniczen modul i musisz sie z tym pogodzic jesli chce sie go uzywac
w garazu :
Laweta MB sprinter http://rctruck.pl/forum/viewtopic.php?f=21&t=1109
Naczepa container http://rctruck.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=1140&p=31512#p31512
MB sprinter van http://rctruck.pl/forum/viewtopic.php?f=21&t=1157
HDS http://rctruck.pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=1305
Scania Lele http://rctruck.pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=1343

ODPOWIEDZ