Sławek pisze:Hej, to po co wędzic skoro potem to trzeba wrzucić do wrzątku ?
ja jak wędze to nic nie zaparzam, ani kiełbas ani szynek, tylko trzeba dobrze uwędzić
Pozdr
Przeważnie wędzi się ciepłym dymem w temp. 50-60 st. więc musisz sparzyć bo mięso jest surowe
... Wewnątrz mięsa temp. musi być 68-72st. Można po wędzeniu piec dodatkowo, wtedy nie trzeba parzyć, ale przy pieczeniu temp. w wędzarni powinna być około 85st i piecze się do uzyskania temp. około 70st. wewnątrz mięsa
... Można również wędzić zimnym dymem i wtedy się nie parzy, ale zimnym dymem wędzi się kilkanaście dni, więc nie sądzę żeby ktoś z nas tak robił
Innych sposobów nie znam
Ale jak macie inne sprawdzone sposoby na wędzenie bez parzenia to chętnie posłucham i wykorzystam
Przemo pisze:Gaza medyczna.
A po cóż to ?
Pozdr.