Burgery
- Maciek
- Moderator
- Posty: 3940
- Rejestracja: 07 sty 2012, 21:21
Burgery
Mięcho
- 80dag wołowiny z tłuszczykiem pomielonej (z biedry wołowe mielone po 400g)
- 2 łyzki musztardy francuskiej
- dwie łyżki sosu sojowego
- łyżka sosu teryaki
- łyżeczka miodu
- sos tabasko, piripiri czy co kto woli z ostrych
Czatnej/deep
- jedno duże mango - obieramy ze skóry i oddzielamy od pestki
- papryczka chili
- cebula kroimy drobniej - ja wolę czerwoną
- garść świeżej kolędry i garść świeżej mięty
- łyżka ketchupu
- sok z limonki
Wszystko blendujemy ale nie ma papkę tylko cebulka ma chrupać
Buły
- 1/2 szklanki mąki
- paczka drożdży instant albo 1/4 kostki tych np. "babuni"
- 1 szklanka letniej wody
- 1 jajko
- 1/2 szklanki masła
- 1płaska łyżki soli
- 3 łyzki cukru
- ok 450g mąki
Drożdże rozpuszczamy z wodą, dodajemy pół szklanki mąki i mieszamy, Czekamy chwilę aż zacznie masa pracować czyli będą bąbelki. Dolewamy jajko, rozpuszczone masło, sól, cukier i mieszamy.
Dodajemy resztę mąki i ugniatamy ciasto, ręcznie albo w mikserze tak żeby się nie kleiło ale było sprężyste
Jak już się zrobi nieklejąca kulka, wkładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po 2h wyciągamy, formujemy prostokąt o grubości ok 3cm i dzielimy na 4 części. Jak ktoś chce mniejsze były może na więcej. Lepimy kuleczki i kładziemy na blachę, do wyrośnięcia na kolejną 1h.
Potem smarujemy miksturą z jajka i mleka, posypujemy sezamem i do pieca
Ja wkładałem do zimnego ustawionego na 170*C, piekły się w sumie ok 25min, pod koniec trzeba obserwować co by nie zjarać
Burgery
Mięcho formujemy w krążek wielkości spodu były, grubość ok 2cm
Smażymy wg uznania, jak kto woli wysmażony, ja po 4min z każdej strony, po obróceniu kładę ser np. "czedar", smażę na ciężkiej patelni/brytfannie ale można na np. grillu elektrycznym
Przekrojone bułki można podgrzać na patelni kładąc stroną przekrojoną.
Na koniec, na spód buły daję deep/czatnej, potem burgera, a wieczko od buły smaruję ketchupem - dowolność nadzienia, jak i co kto lubi
Omnomnonmom
- 80dag wołowiny z tłuszczykiem pomielonej (z biedry wołowe mielone po 400g)
- 2 łyzki musztardy francuskiej
- dwie łyżki sosu sojowego
- łyżka sosu teryaki
- łyżeczka miodu
- sos tabasko, piripiri czy co kto woli z ostrych
Czatnej/deep
- jedno duże mango - obieramy ze skóry i oddzielamy od pestki
- papryczka chili
- cebula kroimy drobniej - ja wolę czerwoną
- garść świeżej kolędry i garść świeżej mięty
- łyżka ketchupu
- sok z limonki
Wszystko blendujemy ale nie ma papkę tylko cebulka ma chrupać
Buły
- 1/2 szklanki mąki
- paczka drożdży instant albo 1/4 kostki tych np. "babuni"
- 1 szklanka letniej wody
- 1 jajko
- 1/2 szklanki masła
- 1płaska łyżki soli
- 3 łyzki cukru
- ok 450g mąki
Drożdże rozpuszczamy z wodą, dodajemy pół szklanki mąki i mieszamy, Czekamy chwilę aż zacznie masa pracować czyli będą bąbelki. Dolewamy jajko, rozpuszczone masło, sól, cukier i mieszamy.
Dodajemy resztę mąki i ugniatamy ciasto, ręcznie albo w mikserze tak żeby się nie kleiło ale było sprężyste
Jak już się zrobi nieklejąca kulka, wkładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po 2h wyciągamy, formujemy prostokąt o grubości ok 3cm i dzielimy na 4 części. Jak ktoś chce mniejsze były może na więcej. Lepimy kuleczki i kładziemy na blachę, do wyrośnięcia na kolejną 1h.
Potem smarujemy miksturą z jajka i mleka, posypujemy sezamem i do pieca
Ja wkładałem do zimnego ustawionego na 170*C, piekły się w sumie ok 25min, pod koniec trzeba obserwować co by nie zjarać
Burgery
Mięcho formujemy w krążek wielkości spodu były, grubość ok 2cm
Smażymy wg uznania, jak kto woli wysmażony, ja po 4min z każdej strony, po obróceniu kładę ser np. "czedar", smażę na ciężkiej patelni/brytfannie ale można na np. grillu elektrycznym
Przekrojone bułki można podgrzać na patelni kładąc stroną przekrojoną.
Na koniec, na spód buły daję deep/czatnej, potem burgera, a wieczko od buły smaruję ketchupem - dowolność nadzienia, jak i co kto lubi
Omnomnonmom
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- barman_pl
- Moderator
- Posty: 9778
- Rejestracja: 04 lip 2012, 19:24
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 8 times
Re: Burgery
Panie - 2x mąka ? bo nie kumam, a chciałem wypróbować te bułeczki, bo jeszcze nigdy mi nie wyszły takie typowo hamburgeroweMaciek pisze:
Buły
- 1/2 szklanki mąki
- paczka drożdży instant albo 1/4 kostki tych np. "babuni"
- 1 szklanka letniej wody
- 1 jajko
- 3 łyzki masła
- 1 i 1/4 łyżki soli
- 3 łyzki cukru
- ok 270g mąki
- Maciek
- Moderator
- Posty: 3940
- Rejestracja: 07 sty 2012, 21:21
Re: Burgery
Jup, najpierw wodę, drożdże i te inne duperele rozrabiasz z pół szklanki mąki, potem dosypałem jeszcze te 270gbarman_pl pisze:Panie - 2x mąka ? bo nie kumam, a chciałem wypróbować te bułeczki, bo jeszcze nigdy mi nie wyszły takie typowo hamburgeroweMaciek pisze:
Buły
- 1/2 szklanki mąki
- paczka drożdży instant albo 1/4 kostki tych np. "babuni"
- 1 szklanka letniej wody
- 1 jajko
- 3 łyzki masła
- 1 i 1/4 łyżki soli
- 3 łyzki cukru
- ok 450g mąki
- Sławek
- Site Admin
- Posty: 14530
- Rejestracja: 21 gru 2011, 22:12
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 21 times
Re: Burgery
Ciśnij sie w zaspę .... jak takich rzeczy nie jem od 4 lat i nie zjem już do końca żywota a chciałbym
- barman_pl
- Moderator
- Posty: 9778
- Rejestracja: 04 lip 2012, 19:24
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 8 times
Re: Burgery
Dzięki ... Wreszcie mi buły wyszły takie jak należy do hamburgerów
Nie myślałem, że aż tak wyrosną i ułożyłem za blisko siebie... ale i tak wyszły zajebiste
ps. Nie lubię sezamu więc go nie ma
ps2. Pablo, przepis zajebisty, a jak Ci nie pasują zajebiste hamburgery własnej produkcji to przerzuć się na kleik ryżowy
Nie myślałem, że aż tak wyrosną i ułożyłem za blisko siebie... ale i tak wyszły zajebiste
ps. Nie lubię sezamu więc go nie ma
ps2. Pablo, przepis zajebisty, a jak Ci nie pasują zajebiste hamburgery własnej produkcji to przerzuć się na kleik ryżowy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Maciek
- Moderator
- Posty: 3940
- Rejestracja: 07 sty 2012, 21:21