Czyszczenie glosu w filmach z budowy RC trucka

Filmy i relacje na "żywo"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ethanjamescolez
Kierowca

Czyszczenie glosu w filmach z budowy RC trucka

Post autor: ethanjamescolez »

Pytanie do osob, ktore wrzucaja filmy z budowy RC truckow, testow Tamiya, modeli budowlanych, garazowych projektow albo automatyki w modelach.

Jesli komentarz jest przydatny, ale silnik, serwa, przekladnia, kompresor, wentylator, kamera albo muzyka w tle utrudniaja zrozumienie glosu, czy czyscicie narracje przed publikacja?

Nie chodzi o sprzedaz, reklame ani ukrywanie problemu w modelu. Mam na mysli wlasne nagranie, gdzie opis ma byc czytelniejszy, a zachowanie modelu dalej uczciwe.

Moje zasady bylyby takie:

- zachowac oryginalne nagranie
- nie usuwac dzwiekow silnika, serw, przekladni, zawieszenia, pneumatyki, hydrauliki, luzow, tarcia ani awarii, jesli sa wazne dla budowy lub diagnozy
- nie dodawac muzyki bez praw
- przesluchac oddzielony glos i tlo przed zapisaniem
- sprawdzic, czy artefakty nie zmieniaja odbioru pracy modelu
- wspomniec o obrobce, jesli film ma pomoc w budowie lub diagnozie

W filmach RC lepiej miec czystszy komentarz, czy surowy dzwiek modelu jest wazniejszy, bo pokazuje realna prace mechaniki?

Awatar użytkownika
Drabek
Kierowca
Has thanked: 3 times
Been thanked: 25 times

Re: Czyszczenie glosu w filmach z budowy RC trucka

Post autor: Drabek »

:szydera

Awatar użytkownika
Maciej
Site Admin
Has thanked: 64 times
Been thanked: 112 times

Re: Czyszczenie glosu w filmach z budowy RC trucka

Post autor: Maciej »

Wg mnie dźwięk będzie warto zachować:
- w filmach instruktażowych - tam gdzie ma znaczenie np. liczba piknięć regulatora przy programowaniu, odgłos uszkodzonego jakiegoś mechanizmu
- w filmach z jazdy - zawsze. Nic mnie bardziej nie wkurza jak podkład z jakiejś łupaniny zamiast realnych dźwięków modelu.

ODPOWIEDZ