Frezarka CNC - v. 3.0

Narzędzia modelarskie, maszyny CNC, tokarki itp.
Awatar użytkownika
Maciek
Moderator
Posty: 3784
Rejestracja: 7 sty 2012, o 21:21
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Re: Frezarka CNC - v. 3.0

Postautor: Maciek » 8 kwie 2014, o 10:28

Tomek wszystko zależy od topnika. U mnie w robocie mamy taki różowy, przy grubości ścianki 2-3mm spokojnie jak ABS z wytrzymałością
Awatar użytkownika
Sławek
Site Admin
Posty: 13746
Rejestracja: 21 gru 2011, o 22:12
Podziękował: 103 razy
Otrzymał podziękowań: 446 razy

Re: Frezarka CNC - v. 3.0

Postautor: Sławek » 8 kwie 2014, o 12:37

Tomek pisze:Griszaa pistolet można zrobić nawet z papieru i też będzie strzelał ;)

Ale w przypadku robienia, np. budy elementy są cienkie i czy wytrzymałość materiału jest porównywalna do bud z ABS'u, HIPS'u?

No w sumie filament ABS'woy jest z ABS'u to ma taką samą wytrzymałość jak ABS :D

Pozdr
Czym u człowieka mniej wiedzy tym bardziej kategoryczne jego twierdzenia! Pamiętaj na przyszłość - w każdym twierdzeniu zawsze należy zostawać miejsce na wątpliwości.
Awatar użytkownika
Sławek
Site Admin
Posty: 13746
Rejestracja: 21 gru 2011, o 22:12
Podziękował: 103 razy
Otrzymał podziękowań: 446 razy

Re: Frezarka CNC - v. 3.0

Postautor: Sławek » 8 kwie 2014, o 15:15

Bałagan, ale jeszcze widać cnc :hehe
Czekam na zakończenie robót na strychu, wygospodarowałem sobie pomieszczenie 3x4m na modelarnię i wtedy odżyję, teraz pomieszczenie gdzie stoi frezarka i tokarka ma 1,2 x 2,8m i jeszcze wisi tam piec i zbiornik CO :)

IMG_8805201404082669.JPG


IMG_8806201404082670.JPG


IMG_8807201404082671.JPG


Pozdr
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Czym u człowieka mniej wiedzy tym bardziej kategoryczne jego twierdzenia! Pamiętaj na przyszłość - w każdym twierdzeniu zawsze należy zostawać miejsce na wątpliwości.
Awatar użytkownika
Pablo
R.I.P 1971-2018 [*]
Posty: 9679
Rejestracja: 8 sty 2012, o 20:20
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowań: 88 razy

Re: Frezarka CNC - v. 3.0

Postautor: Pablo » 8 kwie 2014, o 15:22

:up cóż powiedzieć fajna golarka :brawo
KOLEJORZ
Awatar użytkownika
griszaa
Złomiarz
Posty: 10914
Rejestracja: 22 sie 2012, o 04:52
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Re: Frezarka CNC - v. 3.0

Postautor: griszaa » 8 kwie 2014, o 15:42

transformers :D masz jeszcze starego einhela czy juz nowa kupiles tokarke . Bylem dzis w Leroy i widzialem LD 550 ona jest wielka !!! cena 3270 :o
:szoki

" alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach "

LIEBHERR LR 634 viewtopic.php?f=6&t=458
SCANIA 8x8 WYWROTKA viewtopic.php?f=21&t=747
PRZYCZEPA MMT4 viewtopic.php?f=22&t=703
LIEBHERR L544 viewtopic.php?f=6&t=1206
CAT 365 CL. viewtopic.php?f=6&t=1943
Awatar użytkownika
barman_pl
Moderator
Posty: 9591
Rejestracja: 4 lip 2012, o 19:24
Podziękował: 88 razy
Otrzymał podziękowań: 155 razy

Re: Frezarka CNC - v. 3.0

Postautor: barman_pl » 8 kwie 2014, o 17:47

Dlaczego przyciski masz z tyłu ? :szoki

Pozdr.
ポーランドのバーテンダー
Awatar użytkownika
mauy-miu
Śpioch
Posty: 5710
Rejestracja: 1 maja 2012, o 22:10
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowań: 107 razy

Re: Frezarka CNC - v. 3.0

Postautor: mauy-miu » 8 kwie 2014, o 17:51

a mnie ciekawi czy wióry nie będą przeszkadzać wózkom? nie będą się zapychać?
w opcji, gdzie blat jest ruchomy nie ma tego problemu bo prowadnice są schowane, a tu tak na widoku? :scratch
pozdro
ja jestem prostym człowiekiem, jak widzę policję to spierdalam
Awatar użytkownika
Sławek
Site Admin
Posty: 13746
Rejestracja: 21 gru 2011, o 22:12
Podziękował: 103 razy
Otrzymał podziękowań: 446 razy

Re: Frezarka CNC - v. 3.0

Postautor: Sławek » 8 kwie 2014, o 18:00

No jak schowane, jak stół przejedzie pod jedną stronę to prowadnice są na wierzchu :)
Wózki mają specjalne zgarniacze, nic się do środka nie dostaje, przetestowane przez 4 lata pracy na poprzedniej frezerce, też miałem takie wózki :)

Barman, to są przyciski od falownika, nie używane zresztą bo sterowane z Macha :)

Pozdr
Czym u człowieka mniej wiedzy tym bardziej kategoryczne jego twierdzenia! Pamiętaj na przyszłość - w każdym twierdzeniu zawsze należy zostawać miejsce na wątpliwości.
Awatar użytkownika
mauy-miu
Śpioch
Posty: 5710
Rejestracja: 1 maja 2012, o 22:10
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowań: 107 razy

Re: Frezarka CNC - v. 3.0

Postautor: mauy-miu » 8 kwie 2014, o 18:04

zgarniacze powiadasz, i tak bym się obawiał i zrobił taką zaporę między stołem a prowadnicami, ale to ja bo ja się na tym nie znam i nie widziałem czegoś takiego na oczy :D
super wygląda, jak gotowiec a nie składana :ok
pozdro
ja jestem prostym człowiekiem, jak widzę policję to spierdalam
Awatar użytkownika
Sławek
Site Admin
Posty: 13746
Rejestracja: 21 gru 2011, o 22:12
Podziękował: 103 razy
Otrzymał podziękowań: 446 razy

Re: Frezarka CNC - v. 3.0

Postautor: Sławek » 13 kwie 2014, o 18:08

Z frezarki jestem przezajebiście zadowolony yes dokładność rewelacyjna, frezuje znakomicie, jak widać np. tu viewtopic.php?p=43572#p43572 :)
Jednak czeka mnie tydzień przerwy bo jeden sterownik strasznie gubi kroki, wcześniej dałem go jako jeden z dwóch sterujących osią X, ale aż zgrzytało jak jeden silnik pracował prawidłowo a drugi gubił kroki i kosił bramę, później zamieniłem go na Z, frezarka wycina, ale przy wielu cyklach podnoszenia i opuszczania wrzeciona potrafi zgubić nawet 10mm przy frezowaniu kilkudziesięciu otworów :(
Uzgodnione z Panem Markiem z MARKcomp (sprzedający) i jutro leci na reklamację :)

IMG_8821201404132682.JPG


Poza tym, nic bym już nie zmieniał w przyszłości, no może kiedyś jedynie zbudowałbym coś o większym polu roboczym, coś w okolicach 1000x600mm :)

Pozdr
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Czym u człowieka mniej wiedzy tym bardziej kategoryczne jego twierdzenia! Pamiętaj na przyszłość - w każdym twierdzeniu zawsze należy zostawać miejsce na wątpliwości.

Wróć do „Narzędzia i maszyny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości